неделя, 2 декември 2012 г.

Генерала погребва Сливен

Генерала погребва Сливен

Генерал Милев забрави, Сливен не е циркова арена. Не мина предложението ти за бюджета за приемане увеличение на разходите за почистване!

Идва ред от Сливен да те изпратим с духова музика!!!


                                           СЛИВЕН

 АТАКУВА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА КМЕТА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ


Позиция

Относно: Входирано предложение до Общински съвет Сливен от кмета Кольо Милев за повишаване на такса битови отпадъци

 

             Уважаеми съграждани,


Ние, от Коалиция „Съюз за Сливен”, сме крайно възмутени от внесеното предложение на Кмета Милев за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставени права на територията на Община Сливен.

Заставаме твърдо против подобно безумие. Заявяваме, че няма да подкрепим подобно предложение, тъй като това фрапиращо увеличение на такса битови отпадъци от 0.9 промила върху данъчната оценка на имота на 4.2 промила за жилищни сгради, и от 1.4 промила на 5.8 промила за нежилищни сгради, не кореспондира с обстановката на икономическата криза, в която оцеляват Гражданите и Бизнеса на Община Сливен

Позицията на Коалиция „Съюз за Сливен” е за намаляване, а не за увеличаване на местните данъци и такси и ще продължи да защитава интересите на съгражданите си!

Приложение: Постъпилото предложение от Кмета Милев

                                           Коалиция „Съюз за Сливен”

ПП ГЕРБ СЛИВЕН БИЕ ТРЕВОГА: КМЕТЪТ КОЛЬО МИЛЕВ ПРЕДЛАГА ПЕТ ПЪТИ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ТАКСА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ


 Днес в деловодството на Общински съвет Сливен бе входирано предложение от Кмета Кольо Милев за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставени права на територията на Община Сливен.
В него се предлага такса битови отпадъци за жилищни имоти на граждани да се увеличи от 0,9 промила върху данъчната оценка на имота на 4,2 промила, а за не жилищни имоти да се увеличи от 1,4 промила на 5,8 промила. Предложеното увеличение доказва по безспорен начин управленската немощ на кмета Кольо Милев и подкрепящата го БСП.
ГЕРБ Сливен гарантира, че ще използва всички законови средства и влиянието си в Общинския съвет и няма да допусне приемането на това предложение. Своите мотиви за това общинските съветници от ГЕРБ ще посочат на заседанието на Общински съвет Сливен на 14 Декември 2012
Напомняме, че след обстойни анализи и разчети, общинските съветници от ГЕРБ вече внесоха предложение за намаляване на такса битови отпадъци и на някои технически и административни услуги. Призоваваме кмета да оттегли предложението и да се съобрази с предложеното намаление на ТБО от ПП ГЕРБ.
ГЕРБ Сливен гарантира, че ще продължи да следва своята принципна позиция в защита на интересите на гражданите на Сливен и да подкрепя всички действия, с които се подобрява бизнес климата в нашата община, пресцентъра на ПП ГЕРБ.
С "Такса за битови отпадъци" се регулира редът за определяне на таксата. . От съдържанието на разпоредбата на чл. 67, ал. 1 и ал. 2 от ЗМДТ се налага извод, че законодателят е предвидил поредност при прилагането на допустимите способи за определяне на размера на таксата битови отпадъци и не може един  негрмотен КМЕТ да си прави каквото му се иска, за да оправи своя ортак с парите на данъкоплатците. Първият способ, който е регламентирал в ал. 1, е определяне на размера според количеството на битовите отпадъци и само при невъзможност за прилагането му следва да намери приложение ал. 2, според която размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет, а не от КМЕТА!!!
Това е въведено със закон задължителна поредност на тези способи, тъй като в ал. 2 ясно е посочено, че се прилага, когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1. Способите по чл. 67, ал. 1 и ал. 2 от ЗМДТ за определяне размера на таксата за битови отпадъци не се прилагат алтернативно, както си иска Кмета  а при условията на евентуалност и то в посочената в закона последователност. На общинския съвет не е предоставена възможност за преценка  от алчния КМЕТ кой  гледа да открадни отколкото да  определи размера на таксата и да приложи при регламентиране на реда за определяне на таксата, затова издателят на подзаконовия нормативен акт в случая не действа при условията на оперативна самостоятелност с въвеждането на основанията по чл. 16, ал. 2, т. 1 и т. 2 от Наредба. След като в закона е разписано, че размерът на таксата за битови отпадъци може да се определи по реда на чл. 67, ал. 1 и ал. 2 от ЗМДТ, то при приемането на Наредба № 5 Общинският съвет - Сливен е органът да се съобрази с въведената от закона поредност на способите за определяне таксата за битови отпадъци.


Няма коментари:

Публикуване на коментар