понеделник, 4 март 2013 г.

Цветан Василев и Делян Пеевски превърнаха Сливен в търговията с влияние в норма за медии



„Банката на Цветан Василев пое обслужването на почти цялата енергетика и държавните структури, които се намираха под контрола на ДПС.", с което Сливен се  обвързва с интересите на Цветан Василев и с тези на кмета Милев




Във всички изредени сделки Цветан Василев не участва директно, а чрез свързани помежду си дружества в Сливен, някои от които с офшорна регистрация.

Прикриването на собствеността обаче дава основание на банкера да отрича връзката си с медиите, въпреки че вече контролира близо една трета от пазара на вестници и неизвестно каква, но голяма част от разпространението им.

На какъв принцип е избрана "Водстрой", не е ясно в Сливен. Това не най - изгодна оферта, не и по опит на изпълнение на подобни проекти. Може би решаващият критерий е близостта с кмета Кольо Милев. И близостта на Милев с Корпоративна банка, която пък е собственик на "Водстрой", както твърдят запознати от кръга на

ДилянПеевски. ДилянПеевски е замесен в Водстрой98 ,тя е неговата в сянка фирма!!!

С помощта на медийната си империя тандемът Цветан Василев-Делян Пеевски (вдясно) успя да си извоюва спокойствие и при ГЕРБ

Бившата шефка на тотото Ирена Кръстева се води собственик и управител на пресгрупата, контролирана от Цветан Василев
Какво ни чака в Сливен

Прикриването на собствеността обаче дава основание на банкера да отрича връзката си с медиите, въпреки че вече контролира близо една трета от пазара на вестници и неизвестно каква, но голяма част от разпространението им.
ЗАД "Виктория" е правоприемник на някогашната застрахователна компания "Мел инс". Дружеството съществува на пазара от 1998 г. В първите години то беше собственост на двайсетина фирми, свързани с регистрирания в Сливен "Мел инвест холдинг", и заемаше последното място в общото застраховане - с 0.08% пазарен дял. След това дружеството беше купено от офшорна фирма, свързана с Корпоративна търговска банка, и беше преименувано на "Виктория". Пет години по-късно Цветан Василев продаде 67% от акциите на "Виктория" на италианското дружество "Фата асикурациони данни спа", което е дъщерно на италианския застраховател "Дженерали груп". Останалите 33% останаха собственост на "Мел финанс" ЕАД, чийто пълномощник е Василев. Освен това той е и председател на надзорния съвет на ЗАД "Виктория". Това прави застрахователя и формално свързано лице с Корпоративна търговска банка, тъй като в надзорните съвети на двете дружества участва един и същи човек - Цветан Василев.Освен че има пряк интерес във "Виктория", собственикът на "Корпоративна" де факто контролира пресгрупата, оглавявана от Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. Именно с кредит от Корпоративна банка бяха изкупени през 2007 г. дяловете на Петьо Блъсков от "Монитор", "Телеграф" и "Политика". В замяна акциите на дружеството купувач "Нова българска медийна група" бяха заложени като обезпечение в банката. Формалният собственик е бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, но влиянието на банкера е безспорно. "Пресгрупата можеше да бъде фалирана по всяко време от всеки, защото имаше много дългове към доставчици на хартия и ИПК "Родина", коментира по време на сделката пред "Капитал" Цветан Василев.


ако знаете и кои са героите от снимката, можете да отгатнете по какви теми са си говорили. Човекът с костюма и вратовръзката е Цветан Василев - съсобственик и шеф на Корпоративна банка, с интереси и в недвижимите имоти, пътното строителство и застраховането, а от известно време и нещо като издател на куп вестници. Партньорът му е Делян Пеевски - депутат от ДПС, ковчежник и дясна ръка на лидера Ахмед Доган. Пеевски е бивш заместник-министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС, освободен от поста заради съмнения в корупция, впоследствие реабилитиран от тогавашния премиер Станишев и върнат във ведомството.Свързват ги общите им интереси в политиката и медиите. Цветан Василев на практика контролира "Нова българска медийна група", а Делян Пеевски е неформален управител на пресгрупата, в която влизат вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Уикенд", "Меридиан Мач", "Засада" (преди "Експрес") и великотърновският "Борба", на повечето от които официално собственик е неговата майка Ирена Кръстева.Този политико-бизнес-медиен кръг беше оформен по време на управлявалата предния мандат тройна коалиция с цел да предотврати идването на ГЕРБ на власт. Тогава банката на Цветан Василев пое обслужването на почти цялата енергетика и държавните структури, които се намираха под контрола на ДПС. В отплата вестниците от пресгрупа "Монитор" се хвърлиха в открита предизборна защита на тройната коалиция, като в същото време яростно атакуваха най-големия им политически враг - ГЕРБ.
Новината би била добра, ако фирмата небе класирана четвърта след отваряне на офертите, а изпълнението - с близо 600000 хиляди по скъпо от предложението  на една от другите фирми. На какъв принцип е избрана "Водстрой", не е ясно.  Явно не по най - изгодна оферта, не и по опит на изпълнение на подобни проекти. Може би решаващият критерий е близостта с кмета Кольо Милев. И близостта на Милев с Корпоративна банка, която пък е собственик на "Водстрой", както твърдят запознати. Парите на Общината са в Корпоративна банка, преместени там от Милев /на което, държим да подчертаем, той има право да краде/. Сега фирма, която същата банка притежава, ще изпълнява общински проект. И пак няма лошо, но ако процедурата бе ясна и проведена с така обичаната от сегашната управа дума "прозрачност". Но не е, както и не е ясно, какви бяха облагите за Общината при избор на Корпоративна банка за обслужване на сметките на Общината. Явно пак ще се позоват на банковата и търговска тайна. Общината обаче е публична институция и финансите с който оперира, тоест харчи, също са публични. По простата причина, че идват от нашите данъци. Другото е оправдания, явни лъжи и опит за хвърляне на прах в очите и замитане на следи.

Въоръжена с вестниците и с достъп до политическите решения, към края на кабинета "Станишев" групата около Корпоративна банка беше натрупала и финансова мощ, и спокойствие да прокарва пред очите на всички неизгодни за данъкоплатците решения. Най-публичният пример беше почти осъществения бартер със сградите на Националната агенция по приходите, по който три от сградите на данъчните замалко щяха да станат собственост на фирма от обкръжението на Корпоративна банка. След изборите одобрената от предния Министерски съвет сделка беше отменена.

Сливналии имат право да знаят кой и как се разпорежда с техните пари. Имат право и на отговори, а не на неоправдани позовавания на търговска тайна и декларации, че в Общината щели да подписват декларации за конфеденциалност, както се заканил Милев. Т.е. официално се запушват усти, за да не знае никой какви се вършат в Сградата под часовника



 
Около 94% от акциите на “Българска телекомуникационна компания”, чието търговско име е Виваком, вече е собственост на Цветан Василев и руските партньори на Корпоративна търговска банка от ВТБ.

Цветан Василев, личен приятел и банкер на Доган. Връзката между двамата е чрез Делян Пеевски, бивш зам-министър на ДПС, отстранен заради корупция от поста си. Майката на Делян - известната Ирен Кръстева е "собственик" на т.н. "Нова медийна група".

сайта е в процес на редактиране!!!

4 коментара:

  1. Едни и същи разграбват държавата. Чии интереси защитават КЗК и ВАС? Определено не са държавните - след като КЗК угодно отмениха собственото си решение за Северната тангента в полза на Пеевската фирма, сега хем ще ни съдят в Европа италианските инвеститори, хем няма да имаме Северна тангента край София, хем ще изгубим еврофинансирането и инвеститорите. Та чии интереси се защитават с това? Несъмнено на Пеевски и Василев!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И сега не само, че губим всички пари по ОПРР, заради мераците на един, но и ще съдят България и българският народ ще плаща.

      Изтриване
  2. Фирмата на Делян Пеевски без грам опит в строителството се опитва да разкара с подкупи победителят в конкурса Салини-Импреджило! Предвид сериозната репутация на Салини-Импреджило с проекти в глобален план, как баш у нас можем да си позволим да се подиграваме с компании с установени традиции и репутации в света и да ги съпоставяме с марионетки създадени за да приберат някой друг лев!

    ОтговорИзтриване