петък, 10 януари 2014 г.

Добро утро, Уважаеми общински съветници на СЛИВЕН!


Време е да се събудите и да разберете най-после, че Ваши колеги от други общини в България намаляват размера на заплатите си и  защитават  от високи такси,  данъци в интерес на гражданите, които са ги избрали с мотива, че всички живеем в условията на финансова и икономическа криза.

Тук е мястото да Ви припомня клетвата, която доброволно сте положили преди встъпване в длъжност:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от СЛИВЕНСКАТА  община и да работя за тяхното благоденствие.

Като увеличавате заплатите си, данъците и таксите в условия на финансова и икономическа криза изпълнявате ли клетвата да спазвате Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководите от интересите на гражданите от  община и да работя за тяхното благоденствие?
За Ваша информация общинари Чл. 60. ал. 1. от Конституцията на Република България гласи:
Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.

Kато  увеличавате данъците и таксите в условия на финансова и икономическа криза съобразили ли сте с доходите и имуществото на гражданите, които са задължени да плащат данъци и такси?

Изпълнявате ли принципа от ЗМДТ за постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси?
До кога мислите, че гражданите ще издържат  Вас и ще имат възможности да плащат данъци и такси, след  като Вие безотговорно ги увеличавате в нарушение на Конституцията и законите на страната?
Факта, че общинските съветници не носят никаква отговорност пред закона за приетите от тях решения не е основание да нарушавате Конституцията и законите на страната за сметка на гражданите и за кефа на кмета Милев, който трябва да Ви напомня, че е положил същата клетва, каквато сте положили и Вие.
Дали някой от тях ще почувства дори и за секунда срам, получавайки тези пари, виждайки, знаейки, че с нищо не е допринесъл за просперитета на града ни? Какво ново са съградили, какво старо са обновили, какви решения са взели, че нашия иначе хубав град поне на йота да се доближи до европейски?? За сетен път се убеждавам, че борбата за общински съвет е само за големия комат, който си чупят от общинската пита. И единни в решенията да се случи това! А и познавайки по-голяма част от тях, не съм и очаквала нищо друго..
Мисля, че трябва да се съобразят с друга закономерност. Общинарите в Бургас, където всичко върви и гражданите са доволни, взимат най-ниска заплата. Значи, за да са доволни гражданите на Сливен, трябва нашите съветници да взимат- най- ниска заплата!


Това е валидно за всички общини хранилки на партийни кадри. Необходимо е 50% съкращения на общинските и държавните администрации.
 Общинските съветници бързат докато не са ги изритали от кочината!!!
Да не се забравя и това, че всеки общински съветник участва и като член на една или две комисии...я за транспорт, я за строителство или комунално-битови въпроси, от където също получават възнаграждение, + от ежеседмичните заседания + пари от това, което работят като управители на фирми и т.н.---т.е. общо за какви пари иде реч...е \"старейшина\" на града...малко да ви е срам? За едно заседание месечно вземате повече от един средно статистически работник??? Да не говорим, че досега са се разписвали на-ужким на 1,2, и 3 места! Всички от тях се оядоха - кой с по 2-3 апартамента, плюс нови коли, важи до далечни дестилации - това не става  без да пари, трябва да се декларират всичките  Ви имущества, и пред НАП да се провери за произхода им, въпреки че сте ги прехвърли ли !!! Тази заплата е за едно заседание седмично - хайде направи сметка по колко лева на час работа им се пада. А иначе, всички те работят нещо друго. Също да попитам колко срещи имат в месеца с избирателите си и  на кого са помогнали с мъничко поне или са го изслушали, та дори офисите които са обявени по време на изори са затворени защото там където сме ходили за помощ са неоткриваеми , само обещанията си остават, избори когато имат тогава ни търсят нас избирателите.Защото високите  им заплати в момента излизат доста скъпо на данъкоплатеца!

.Хе, хе, хе... открихте Америка... нали това ви говорих 10 години... трябва да работят в ползу роду, а не за пари... и там са все бизнесмени, лекари, адвокати, инженери, ме Ринжъри, с големи заплати... и пак вземат парите от джоба на сливналии... за алчността и простотията няма алтернатива... протестиращите са гола вода...

Кметовете, общинските съветници и целият градски съвет да бъдат отзовавани по искане на гражданите, независимо по кое време на мандата им, съобщава "Труд".Това е една от обсъжданите промени, която може да бъде вписана в новия законопроект за местното самоуправление. Нормативният акт се обсъжда от експерти на правителството и екипи на Националното сдружение на общините.Идеята е в законопроекта да има отделна глава за гражданското самоуправление. Предвижда се хората в отделните общини (при ясно разписани правила, които още се бистрят) да отзовават съветник, кмет, кмет на кметство, ако не са доволни от работата му. Гражданите ще имат думата при определяне на имената на улици, при избора на почетните граждани, те ще могат да стопират решения на съветниците (извън определените от законите). За тази цел ще бъдат "разширени и опростени правилата" за провеждане на референдуми, пише в проекто предложенията за закона. Обмисля се населението на общината да има право на глас при сделки за обществени имоти над 100 000 лева или на стойност над определен процент от бюджета на общината. Участието на хората в местната власт може да става по различни начини, включително и чрез обществени съвети, примерите в Европа в тази посока са много, коментираха експерти.В законопроекта се предвиждат и нови правила за самите кметове и съветници. Например има връщане на идеята кметовете на райони да се избират от хората, а не да се назначават от "големия" градоначалник. Също така се коментира и предложението номинираният за кмет да не е и водач на листа. А след като бъде избран, съветниците да оборват предложенията му при мнозинство от 3/4. Една четвърт от комисиите пък да бъдат управлявани от съветници от опозицията. Или тя да получи най-важните места - например финансовата комисия. Дискутира се дали човек от сдружението на общините да присъства на заседанията на кабинета и да има думата при обсъждане на въпроси на местната власт.Основната цел на законопроекта е да даде повече права на общините да провеждат своя политика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар