петък, 29 януари 2016 г.

Флейка с игла, попаднала от Марс!!!

ОТВОРЕНО ПИСМО-СИГНАЛ
(чрез медиите)
         ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
   ДО АГЕНЦИЯТА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ
          
        ДО АСОЦИЯТА НА МЕСОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ           
  ДО МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО
 ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
                    Подател: Живко Желев Бъчваров, от гр. Сливен
                       ул.”Малина” № 9  тел.: 0887 / 02 76 08

       ОТНОСНО: Нов асортимент: Филе с игла!- по българските търговски мрежи, от които се храним!

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,
Игла в парче вакуумирано филе намерих в закупения  продукт от кварталния магазин за своята бременна дъщеря. "Аз се питах, откъде е тази игла и веднага се обърнах към Агенцията по храните. Казаха ми, че е попаднала при поставяне на някакви добавки, които са към флейката, но такива прибавки излезе от производителя, че няма поставени. А има хора, които получават доста пари (за друго да не говорим), за да следят за качеството и безопасността на храните! Първо, те са длъжни да реагират и да установят при наличието на достатъчно данни, както в случая и да сезират прокуратурата!
 Откъде е дошла тази игла, не мога да си обясня. Месото тръгва от някоя ферма, после в кланицата, от там-  в месопреработвателното предприятие, където се транжира, а месото в случая е внос от Франция. Закупената флейка от мен се оказа поредното меню за вечеря, с бонус – игла от спринцовка!
Месото идва от Франция, но дали е от кланица или от някакви резерви не може да се установи. Кой ще докаже от коя кланица и от кога е? Това месо се транспортира и идва замразено, после се размразява в месопреработването, където се транжира. От кланицата до потребителя този продукт е минал през много потребители. Агенцията по безопасност на храните не доказа, от къде е иглата, защото  се храни от тях. Асоциацията на месопреработването  трябва да докаже, къде се къса нишката.
 Затова се обръщам към Вас, Господин Главен Прокурор, за да се установи кой борави с такива ваксини по месото, за да се храни българският народ, защото народът трябва да знае с какво го тровят. Всичко е във Вашите ръце!



Вие узаконихте още един път Вашите лъжи , но, на българинът не може да му затваряте очите по този път, затова Вие сте задължени да ми отговорите на следните въпроси
   Първо - След като месото е от Франция, как българския потребител ще разбере това?                                          Второ - Как ще се разбере, от кога е преминало през кланицата - дата и година ?                                          Трето - Как може да се разбере, през колко прекупвачи минава продуктът, след като никъде не е отразено на етикета?
 Ще Ви кажа едни действителни факти:
 Когато служих в казармата, месото беше от Франция от Втората световна война, но имаше печати, които показваха годината на клането. Така, че всички минали през казармата през това време могат да го потвърдят.
Тъкмо тази игла от спринцовка хвърля светлина по въпроса, който неведнъж са си задавали мнозина купувачи – как става така, че приготвеното месо е по-евтино от суровото?

Йордан Войнов, директор на агенцията по безопасност на храните, обясни преди време пред „24 часа“, как става този номер. Причината в тази видима разлика се дължи на 2 операции, които се правят в месарските цехове – шприцоване и тумблиране.
Целта е доброто сурово месо да бъде напълнено с вода, сол, соли, нишесте, дори течен пушек, при които операции неговото тегло реално се повишава повече от 50%.
Шприцовете, наречени още инжектори, вкарват под налягане разтвор през стотици игли в месото.
Това са различни видове солеви разтвори с добавка на Е-та – нитритната сол (Е250), мононатриевия глутамат (Е621), разтворени соеви изолати и модифицирано картофено нишесте.
Тумблерът е една уникална машина, в която месото е поставено и се върти в голям барабан (като при пералните). Въздейства се чрез налягане или чрез вакуум, за да може сипаният разтвор да попие в месото за около 1 час. Месото изглежда масивно и сочно.

При опушване се съкращава технологичното време почти на 50%. Ако нормално то трябва да отнеме 30 дена, месото с вода и други добавки е готово за 15 дена.
           Отговор за замазване на очите на българите

Етикет на фирмата  от който не е видно от къде е месото!

Според Илонка Аврамова, председател на Асоциацията на месопрeработвателите иглата най-вероятно е от машина, която е инжектирала разтвор в месото. "Във варено-пушеното месо се инжектира саламура, която го овкусява, окрехкотява и го прави готово за консумация след термичната обработка", разясни тя. По думите й това не е вредно.
Целта е да може да се яде. Месото принципно е безвкусно и ако се опуши, без да е киснато в саламура или инжектирано, ще стане сиво и жилаво, посочи Аврамова.
Всички манипулации, които се правят в месопреработвателните цехове, са разрешени и безвредни, но не уточни за кои животни.
             

                
ПОТРЕБИТЕЛЯТ ЩЕ БЪДЕ ГАРАНТИРАН В ТОВА, С КОЕТО ИЗБИРА ДА СЕ ХРАНИ” - това Вие го казахте, затова настоявам за отговори по моя случай.
„Хранителната банка работи, макар и трудно”, обяви в Сливен министърът на земеделието и храните Десислава Танева и добави, че в един от новите три закона за храните се залага на облекчение на дарители и оператори, за да отговарят на всички критерии за безопасност, която да даде максимална публичност на потребителя – от фермата до хранителния обект, така че да можем да проверяваме даден хранителен обект, дали е регистриран, кои са отговорните лица като контрол на анализа на риска от инспекторите и др.

„Целта е само една – българският потребител да бъде гарантиран в това, с което избира да се храни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар