петък, 17 юни 2016 г.

АРХИВ! LIVE NEWS Бивша полицайка разкрива: Какви тайни крие сливенската полиция?


За топлите връзки на топченгета и съмнителни бизнесмени, шуробаджанащината, далаверите, удобните и неудобните разказва пред LiveNews Калина Митева, бивш полицай в дирекцията. Медията ни я потърси, за да намерим информация от кухнята на събитията:
 Вече бившата дама под пагон Калина Митева е решена да разкрие какви далавери се вихрят в сливенската дирекция. Разказва, че преди години съпругът и е бит насред центъра на Сливен от местния бизнесмен Янко Лолов–Пенелопата. Тъй като Лолов бил спонсор на полицията, започнали проблемите с ръководството. Митева била решена да търси справедливостта и по-късно е уволнена дисциплинарно. Въпреки това няма издадена заповед да върне личното си оръжие и шомпъла, с който го почиства. И до ден днешен продължават да са в дома и.

Казвам се Калина Иванова Митева и съм бивш полицай от дирекция ОД МВР – Сливен. 13 години съм служила в Търговищката дирекция, където има ред и справедливост, докато в Сливенската няма такова нещо. Спокойно мога да кажа, че микроклиматът в Сливен е микроклимат на корупция и безнаказаност, беззаконие. Другото, което мога да кажа за Сливенската дирекция е, че ръководството на ОД МВР – Сливен дерибейства, без да разкрива големи престъпления, при положение, че Сливен - според Интерпол - се слави с проституцията и сутеньорството. Това го знаят всички, но не се предприемат никакви действия.
Питаме Калина: Прочиства ли се къщичката на МВР и изобщо има ли такива напъни?
Лично аз съм уведомила вицепремиера Цветанов, цяла папка доказателства съм предоставила, но досега не виждам никакви ефективни действия за прочистване на къщичката на МВР. Мисля, че от 27 дирекции 28-та остава безнаказана. И бизнесът на сутеньорството, на проституцията процъфтява в Сливен.
Защо е така? Кои са хората, които облагодетелстват този бизнес? И кой има интерес да бъде облагодетелстван?
Това е много обширен въпрос и може да си говорим до утре сутринта. Ако едно ръководство е стабилно и наистина действа според законите и нормативните бази на страната, това досега да беше пресечено. С една дума, ръководството на ОД МВР – Сливен, в лицето на комисар Чавдар Божурски, на Станимир Колев, на Неделчев, на Алексиев, мисля, че не е това ръководството, което трябва да бъде. И мисля, че от това страдат колегите, които опитват да си вършат работата.
Нека да погледнем по-конкретно на нещата. Досегашният директор на ОДП – Сливен е комисар Чавдар Божурски. Какво се случва към днешна дата с него и какво е неговото отношение? Неговата работа как я виждате през годините?
Аз казах, че мен от 1996 г. ме няма в Сливенската дирекция, работя в Търговищката дирекция и там наистина ръководството стои твърдо зад служителите. Но за Чавдар Божурски мога да ви кажа от стари колеги. През 1998 г. стана убийство на Петолъчката на младо момиче. Тогава той е отстранен от длъжност и това, което е най-интересното е, че през 2006 г. е върнат като началник-сектор в Инспектората на МВР. Това е много учудващо, защото веднъж е доказано, че не става за ръководен кадър и втори път го слагат на още по-високо ниво. От 2007 г. той е директор на Областна дирекция – Сливен, след което аз се завърнах в Сливен под негово ръководство. С него ни бяха добри взаимоотношенията директор-подчинен до момента, в който стана инцидентът със съпруга ми, за който вие може би ще публикувате статии с доказателства, медицински, с всичко. Оттогава аз бях заплашвана от него, както и от заместника му Станимир Колев. Който, учудващо, г-н Цветанов е оставил точно той да замества. Който даже няма образованието да отговаря за заместник-директор. Той е бакалавър с ВИФ. А за длъжност заместник-директор се изисква магистърска степен. Да не говорим за други нарушения. Много сигнали има срещу Божурски и Неделчев. Предполагам, че и срещу Станимир Колев. Не съм само аз човекът, дето скачам. Целият град е пропищял от тях. И изнудване на бизнесмени, и много други неща. Мисля, че като ги махнат, чак тогава хората ще проговорят, защото живеят в особен страх.
Да си говорим директно. С какво е свързано името му и конкретно сигналите срещу него?
Лично аз съм подала сигнал срещу Чавдар Божурски за психически тормоз върху мен, още когато бях служител. Тогава ме вика няколко пъти в кабинета си. Предлагаха ми длъжност, за да млъкна. Викнаха ме със съпруга ми в х-л „Панорама", където Неделчев се опитваше да ни уреди среща с Янко Пенелопата да ни дава пари. Станимир Колев в мое присъствие заплаши съпруга ми, че ще го намеря убит в канавката, ако си търсим правата като граждани на тази държава или ще бъде вкаран в затвора и обесен. Ние реално си играем в Сливенската полиция на босове и мафия. А е редно да застане зад служителя и да защити него и семейството му.
Другото, което мога да кажа е, че това беше покрито изцяло. Срещала съм се лично с депутат Десислава Танева. Лъгана съм, обещавано ми е. Едиствената подкрепа, която срещнах е от евродепутата Илияна Йотова и нейния екип. Считам, че нещата са много сериозно приети от Европейския парламент и ще има сериозни санкции към държавните институции. Считам също, че срещу Божурски има сигнали за гуляите му в пиано-бар в Сливен, за палатите му в с. Малко Чочовен. Към мен се обръщаха и други граждани на Сливен с молба да им помогна да предам материалите на вицепремиера Цветанов и съм ги предала на него и началника на кабинета му в Министерски съвет Десислава Замфирова. С нея контактувам и до днес. Значи всичко е с негова резолюция.
Другото интересно е, че когато дойде комисия от Инспектората, не си свършват работата както трябва. При толкова факти, при толкова обстоятелства, имаме и специални отдели, които трябва да си свършат някои неща, все още са на работа. Даже в момента сме толкова болни с висока захар, че се разхождаме с личния автомобил в Сливен когато сме в болнични. Така че Чавдар Божурски е просто неспасяем.
Споменахте луксозни имоти в близкото село Малко Чочовен. Какви са те и на чие име се водят?
Мисля, че достатъчен материал имате, предоставен от други хора. Значи с полицейски заплати такива палати не се строят. Нито на Неделчо, нито на Чавдар Божурски. Мисля, че и снимки имате във вашия сайт пуснати. И други хора, граждани на Сливен, са ви предоставили материали. Просто аз няма какво да кажа, но съм възмутена като полицейски служител. Защото заплатите не са чак толкова големи. Да не говорим, че от 13 февруари 2010 г. имаше материал, публикуван във в. Сега за укрити доходи за 69 700. Пак на Чавдар Божурски. Да не говорим, че през лятото Неделчо беше купил на сина си кола за 33 000 лева. Но мисля, че е крайно време да започнат и Станимир Колев да разследват, и други началници на отдели, за които съм предоставила папки с доказателства.
С какво се свързва неговото име?
Той е вътре в кюпа във всяко едно отношение. Мога да ви кажа, че докато бях заплашвана в кабинета от Чавдар Божурски, лично Неделчев се обади да пита какво става. Всичко това, за да спра. Нали, какво съм искала, само и само да спра докато бях действащ полицейски служител. Да не говорим, че въз основа на дисциплинарното ми уволнение на мен ми се прекъсна магистратурата, за което ще им потърся наказателна отговорност. И за психическия тормоз над семейството ми. Подготвя се дело в Страсбург. В Хага са изпратени материали със съдействието на евродепутати. Така че, възмездие ще има просто. Но мисля, че българските институции трябва да си свършат работата.
Има ли шуробаджанащина в сливенската дирекция?
Да. Това мога да ви го кажа открито. Синове, дядовци, баби са назначени все на хора на Божурски. И неведнъж съм го предоставяла това като конфликт на интереси. Правя една скоба. Моят баща също беше офицер в Сливенската дирекция. Само че аз отидох на 300 километра да служа и мисля, че не съм се ползвала с привилегии. Ако иска някой син или дъщеря на полицейски служител да постъпи, просто трябва да отиде в друга дирекция да служи. А не да е под крилото на мама и на татко.
А името на Неделчо Неделчев с какво се свързва?
С много работи.
Имате ли информация за какво е разследван и неща, които остават в сянка за обикновения зрител или слушател?
Ами то целият град знае, че цялото ръководство е навързано със сутеньори и проститутки. Това е просто негласна тайна на града. За да просъществува този бизнес, значи ръководството не си е на мястото. Ръководството кои са? Чавдар Божурски, заместникът му Станимир Колев, Неделчев, шефът на БОП-а Алексиев. Значи те не си свършват работата, за да просъществува този бизнес и да сме на първо място. Даже, доколкото знам, белгийските полицаи са се чудили как столицата на проституцията е на 300 километра от Летище София. Какво повече да говоря? От евродепутати знам, че редовно се разглеждат телеграмите на Интерпол в европарламента. И не знам каква къщичка се прочиства в сливенската дирекция. Или е само на думи. Просто аз съм много разочарована от това Министерство на вътрешните работи. Просто трябваше досега дисциплинарно да си отидат всичките. Това не е само мое становище. Гражданка, моя позната, преди няколко дни отива да се оплаква в управлението. Два часа стои. Това го няма в нито една дирекция. Няма кой да я приеме. И аз това съм го изпратила като сигнал на Десислава Замфирова, началник на кабинета на вицепремиера. Да не говорим, че и на много други случаи не се обръща внимание. А това много зависи от ръководството, от преките началници. Да не говорим, че някои от колегите просто ги е страх да си свършат работата. Искат да работят момчетата, но просто не им се дава възможност. Този няма да спираш, защото е човек на еди кой си началник. Онзи няма да спираш, защото е бил спонсор на полицията. Ами за каква полиция говорим в момента? Полицията явно обслужва интересите на определени бизнесмени в Сливен.
Има ли такива, които не се пипат и са привилигеровани, защото са спонсори на полицията?
Да. Има и те са много. Те са най-известните в града и всеки ги знае.
Кои са те?
Единият, доколкото знам, който е свързан с нашия инцидент – Янко Пенелопата. И много други, които на колеги не спират. Дори за рутинна полицейска проверка. И аз съм била очевидец. Да не говорим, че колегите ги е страх да си свършат работата, защото след това следва привикване. Да не говорим за специални номера, които им се издават срещу 300 лева. Считам, че това е излишно и извън закона. Не може да кажеш на някой гражданин за номер да плати 300 лева. Просто в други европейски държави го няма. И още повече бизнесмени да стават спонсори на полицията. Защото по този начин се слага една ламаринка да не се спират техните коли. А знаят ли какво разкарват с тези коли бизнесмените? Може и наркотици, може и проститутки да разкарват. Така е.
Какви още други тайни крие Сливенската дирекция?

Много неща, които много скоро също ще бъдат прочетени в Европарламента и ще има големи санкции. Просто не искам да изнасям факти, които съм събрала и съм предоставила на евродепутатката  ИЛИЯНА ЙОТОВА.

 Уволнен МВР шеф след разследване на LiveNews вече юрисконсулт на „Софарма“
Чавдар Божурски.. Отстраненият от шефското кресло на Областната дирекция на МВР в Сливен Чавдар Божурски с обвинения за далавери и прикриване на престъпления, строи две луксозни къщи в село Малко Чочовен.. Преди година и половина.. LiveNews.. отвори кутията на Пандора в сливенската дирекция на МВР и от нея изскочи такава чернилка, каквато не си е представял и най-големият песимист.. Оказа се, че топченгетата в града на 100-те войводи са замесени в най-тежките престъпления наркотрафик, сводничество, прикриване на престъпления на близки хора от местния ъндърграунд, пране на пари и т.. н.. Или поне такива шокиращи данни изнесоха пред медията ни сигурни информатори, приближени до МВР шефовете.. През есента на 2010 г.. писа, че ш.. ефът на ОДП Чавдар Божурски е тайно отстранен, а инспектори от София следят под лупа началника на РПУ Недечо Неделчев.. Двамата изпаднаха в немилост заради съмнения, че са покровителствали и участвали в сводничеството и търговията с наркотици в града.. Разкритието направиха пред LiveNews служители в сливенската полиция, докато медията ни разследваше случая в града под Сините камъни.. Срещу двамата течеше проверка от Инспектората на МВР.. За нея потвърдиха от дирекцията на полицията в Сливен, но отказаха каквато и да е официална информация.. За шефа на РПУ-то Неделчо Неделчев отдавна се говори, че прикрива престъпления, взима подкупи и е замесен в наркоафери, но че е сводник на високо ниво, дори и ние не подозирахме, коментираха близки до топполицая от града на 100-те войводи.. Божурски бе отстранен до приключване на проверката, а в същото време всячески се опитвал да подаде рапорт и да напусне системата, разкриха негови колеги.. Още тогава Чавдар Божурски излезе в болнични.. За това, че е започнало сериозно разследване срещу полицейските шефове, спомена и вътрешният министър Цветан Цветанов още при откриването  ...   Божурски бе уволнен дисциплинарно от шефския пост на ОДП-Сливен.. Божурски отиде като юрисконсулт в една от най-силните фармацевтични компании - Софарма.. откри и още интригуващи подробности.. Преди да стане юридически съветник в Софарма и да бъде полицейски шеф в Сливен, Чавдар Божурски е бил на работа в друга фармацевтична компания - Биофарм Инженеринг АД -Сливен.. Срещу него са заведени дела за присвояване на акции от починали акционери.. Божурски обаче ги печели.. Когато през юни 2006 г.. Чавдар Божурски е назначен за директор на ОДП-Сливен, той все още е член на надзорния съвет на Биофарм Инженеринг АД - Сливен.. И още.. Според нашите информатори от града на 100-те войводи било обществена тайна, че много от охраняемите обекти на Общинската полиция в Сливен преминали в ръцете на т.. нар.. Първа частна полиция.. Така била известна фирмата, в която Чавдар Божурски бил съдружник до встъпването му в длъжност в сливенската дирекция на МВР.. Отрязана бе главата и на заместника на Божурски Станимир Колев.. Последната информация от града под Сините камъни, до която.. се добра, е че Колев е спрял полицейски патрул да се намеси в сливенско заведение при сбиване на празнуващи.. Така Колев възпрепятствал служебните задължения на униформените, за да предпази свои авери от кръчмата.. Според нашите източници полицейският началник от своя страна започнал да буйства и да пробва да троши заведението.. Сега Станимир Колев е понижен в началник сектор в Охранителна полиция в дирекцията на МВР в Кърджали.. Защо не е уволнен дисциплинарно и той, както и какви доказателства за престъпна дейност са открити не става ясно.. МВР мълчи.. Какво още предстои да изскочи от сливенската кутия на Пандора.. ще продължава да следи и да ви информира.. 

bg / Борислав Радославов 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА LIVENEWS.BG
  Шефът на полицията в Сливен хванат в лъжа?.. Понеделник | 27 Февруари 2012 | 
 Директорът на ОДП-Сливен Никола Геджев.. Никола Геджев твърди, че има наказан служител на сливенската дирекция за дисциплинарно нарушение по жалба на бивша полицайка.. От дирекция „Координация и информационно-аналитична дейност“ в МВР обаче опровергаха думите му.. Шефът на Областната дирекция на МВР в Сливен Никола Геджев се оказа в епицентъра на скандал, който тепърва ще набира сила.. В него са замесени настоящи и бивши служители на Областната дирекция на МВР в града.. Разследване на.. доказва, че Геджев, който наследи на директорския пост дисциплинарно уволненият за злоупотреби и далавери Чавдар Божурски, може би е излъгал бивша полицайка от града, че е наказал настоящ полицай за дисциплинарно нарушение.. Какво е наказанието, кога е била и какво е показала проверката по случая обаче не става ясно от отговора на полицейския шеф.. По закон всяко наказание на униформен служител влиза в масивите на вътрешното министерство.. При запитване в дирекция Координация и информационно-аналитична дейност в МВР обаче станало ясно, че там не разполагат с данни полицейски служител от сливенската дирекция да е наказван.. При тази ситуация вариантите са два.. Единият е шефът на Областната дирекция в Сливен да е излъгал потърпевшото семейство, че е направена проверка и съответният служител е наказан, за да се потули случаят, твърдят потърпевшите.. Другият е от дирекция КИАД на МВР да крият или да не разполагат действително с такава информация.. Първият вариант изглежда много по-достоверен, убедена е Калина Митева и съпругът и Христо от Сливен.. А ето и какво точно се е случило според разказа на бившата полицайка Калина Митева.. На 29 септември 2011 г.. около обяд пред дома на Калина и Христо от Сливен спира бяло Пежо, в която седят трима служители на Криминална полиция в града.. Без да се представят разпореждат Христо Христов да се качи в колата без да му дават някакви обяснения къде ще го водят и за какво става дума и ако не се качи в колата те нямало да се махнат.. Христов се качва в колата и е откаран в Областната дирекция на МВР в Сливен.. Вкаран е през входа на дирекцията без някъде да бъде записан в дневника на пропускателен режим, с което се нарушава Инструкцията за патрулно-постова служба.. Вкаран е в една от стаите на Криминална полиция и е накаран да пише обяснение от униформените без да се мотивират пред него какъв е повода-жалба, сигнал или нещо друго.. Христов е накаран също да си пише адреса и ЕГН-то на белия лист, след което е качен обратно на Пежото върнат до дома му без някакви обяснения.. Тримата оперативни разузнавачи били приближени на заместник директора на ОДП в Сливен Станимир Колев, който плашил по-рано Христов с убийство.. Съпругата на Христо Калина Митева пише жалба до началника на кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов Бойко Славчев.. В писмото си бившата полицайка пише, че е нарушен Етичния кодекс  ...   собствен етаж от къща.. На 27 декември 2011 г.. се обадих на Узунов и го попитах какво става- беше ни отговорено да отиваме да подаваме документи и всичко е наред'', разказа пред LiveNews бившата полицайка.. На 16 януари т.. г.. Калина отишла да вземе документите като упълномощено лице и с изненада разбрала, че забраната все още била в сила.. Калина обяснява още: Петкова е махана за изнасяне на квалифицирана информация от отдел Човешки ресурси, после е махната като началник на дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност".. Същата е толкова кадърна, че в момента изпълнява няколко длъжности-издирване на лица, пресцентър и квалифицираната информация.. Считаме,че инспектор Петкова умишлено не е предприела необходимите мерки за да бъде махната забраната и се смята за недосегаема, като използва служебното си положение.. Калина Митева твърди, че са нанесени морални щети и вреди на семейството й от страна на въпросната служителка, ''която след изтичане на забраната (януари 2009 година) не е предприела необходимите мерки за премахване на забраната за напускане на страната.. За случките с новите документи на Христо Христов бившата полицайка пускан ова жалба до началника на кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов Бойко Славчев.. В нея съпругата на Христов пише моля да започне дисциплинарно производство срещу Велина Петкова и да й бъде наложено наказанието дисциплинарно уволнение.. В противен случай ще заведем дело за уронване на авторитета ни и нанасяне на морални щети и вреди''.. В новата жалба Калина Митева докладва на Бойко Славчев отговора на директора на Областната дирекция на МВР в Сливен Никола Геджев относно информацията, че трима униформени са принудили съпруга й да си напише ЕГН-то, името и адреса на бял лист, след което да се подпише.. Отговорът на Геджев е, че е направена вътрешна проверка и има наказан служител.. Без уточнение кой е той и какво е наказанието.. Калина Митева обаче не се отказва и в новата си жалба пише: Ние отказахме да говорим пред вътрешна комисия на дирекцията и писмено заявихме, че искаме комисия от Инспектората на МВР.. От директора получавам писмо, в което се казва,че служителят Х е наказан с дисциплинарно наказание.. Никъде не се споменава за останалите двама служители, които бяха със със служителя Х.. Възмутени сме от отговора на директора на ОД-МВР-Сливен и считаме, че писмото трябва да бъдат посочени степента на наказанието не на единия, а на тримата служители, както и имената им''.. Какво ще произлезе от цялата история тепърва предстои да разберем.. ще продължи да следи случая и да търси всички гледни точки.. Още по темата:.. Уволнен за далавери полицейски шеф стана бирник.. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар