петък, 8 декември 2017 г.

Чаша студена вода очакват жителите на Сливен, града на 100 хайдути!

   ВОДАТА Е ПРАВО, А НЕ СТОКА ЗА НАРОДА !!!    
                                                                 


                                                                            до  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
                                                                            НА  КЕВР
                                                  Бул. „КНЯЗ ДОНДУКОВ” №8-10                             
                                                                            гр. сОФИЯ, 1000       

                                       з а я в л е н и е


за достъп до обществена информаци
от Живко Желев Бъчваров, гр. Сливен, кв. Речица, ул. „Малина” № 9
GSM: 0887 027 608,  е-mail: jivko2811@gmail.com
                           
уважаемИ  ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,
На основание Закона за достъп до обществена информация, моля да ми бъде 
предоставена следната информация, отнасяща се за „ВиК-Сливен” ООД:
показатели
2014 г.
2015 г.
2016 г.
1
годишен финансов резултат, лв.



2
разходи за материали, лв.



3
разходи за външни услуги, лв.



4
разходи за заплати, лв.



5
общо количество ел. енергия, кW



6
ФЛ-физически лица с водомери, бр.



7
ФЛ без водомери, бр.



8
потребители ЮЛ-юредически лоца, бр.



9
потребители гравитачно водоснабдяване, бр.



10
общ брой потребители в област Сливен, бр.



11
общ брой служители ВиК ООД, Сливен



12
закупена природна вода, куб. м.



13
фактурирана вода, куб.м



14
% на събираемост



15
общо загуби, в %



           Уведомявам Ви, че срокът за отговор е 14 /четиринадесет дни/.

                Живко Желев  Бъчваров  

Съобщение за внасяне на предложение в КЕВР от ВиК Сливен за  увеличение на цената

Водата е човешко право, а не монополна стока, господа ГЕРБаджии!!!


ОСТАВКА
на управителя на „ВиК –Сливен” ООД - Севдалин Рашев
От Живко Желев Бъчваров, като член и национален координатор на  „Национално движение РЕД“ за Граждански контрол: ВЪРХУ ДЕИНОСТА НА ОРГАНИТЕ И ИНСТИТУЦИИТЕ НА ВЛАСТ И УПРАВЛЕНИЕ, ПОСОЧЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА НА Р. БЪЛГАРИЯ
  Искаме оставката на несправящия се с управлението на водното дружество управител Рашев, резултат от което е поисканото от него увеличение на цената на водата за Сливен и региона.

Оставка не само на Рашев, а и за всички  по веригата. Освобождаване на представителя в Асоциацията на ВиК към Областна управа - Сливен- Петър Митев. Петър Митев е бивш управител на „ВиК-Сливен” ООД през периода 2010-2013г., който за две години /2011, 2012г./ превръща дружеството от печелившо в губещо с близо два милиона отрицателен финансов резултат. За „награда” е назначен без конкурс като „експерт” в асоциацията и „контролира” дейността на дружеството. Същият е изразил в КЕВР становище, че е доволен от работата на водоснабдителното дружество. След като е доволен от „работата”, защо се е съгласил да се увеличи цената на водата? Ако работата е задоволителна, не би ли следвало да не се стига до това увеличение?
Оставка на представителя на Общински съвет - Сливен в Общото събрание на „ВиК-Сливен”, който трябва да контролира дейността на дружеството. Къде е становището на Общински съвет - Сливен по въпроса за увеличението?  Май се оказва, че Общинския съвет е регистратор на събития...не и регулаторен орган....не и законодателен орган. Защо мълчите, господа? Само си прехвърляте топката,  правите се на разсеяни, а реакция НЯМА!. Нима не виждате финансовите отчети на дружеството при управлението на Рашев. Завишени разходи за материали, увеличени разходи за горива, увеличен персонал, увеличени загуби за вода /забележете след изпълнен воден цикъл/. Или мълчите  защото са назначени чрез него ваши роднини и близки? Или защото се пазарят части от ваши фирми?
Избрани сте там, за да защитавате интересите на гражданите, а не на монополиста – ВиК и вашите собствени интереси.

Увеличението на цената на водата  е резултат  от „неадекватното управление” на управителя Севдалин Рашев, така и от „непрестанното желание на дружеството да печели на гърба на съвестните граждани на Сливен и областта, които са редовни платци за сметка на тези, които с години не плащат вода.  Лошото управление на дружеството  довело до влошаването на редица показатели,  Рашев се опитва да „компенсира” чрез увеличение на цената на водата, в резултат на което гражданите са заставени да плащат за грешките на Рашев. Същият се почувства недосегаем и започна непрекъснато да настоява за по-висока цена на водата, макар че нищо не е направил, за да спре източването на дружеството. Самият факт, че се опита да прехвърли отговорността за увеличението на КЕВР, сам по себе си говори, че той бяга от отговорност и се крие зад друг. А предложението е подписано от него и без него няма как регулаторния орган да направи това увеличение. Базира се на приетия Бизнес план на дружеството. Ще попитаме:
Някой направи ли си труда да го прочете този Бизнес план? Дали цифрите заложени в него отговарят на действителните? Не ви ли шокират цифрите с високата загуба на вода? Не са ли завишени умишлено, за да се оправдае искането за увеличението? Кому е нужно да се назначава пиар на дружеството? Това не е ли разход? Защо, след като дружеството има юрист на трудов договор и работи с външна адвокатска кантора, сключи договор с още една външна адвокатска кантора/в която съдружник е общински съветник/?
Всяка година стотици дела се завеждат от Водоснабдяване и Канализация – Сливен срещу потребителите. Обикновено Водоснабдяване и Канализация действат по подобен на другите монополисти начин: Инициират заповедно производство по чл.410 от ГПК, потребителите получават Заповед за Изпълнение /с която вече са осъдени да заплатят суми/. Към Заповедта за изпълнение има любезно прикрепено Възражение /което може да подадете, за да не влезе заповедта в сила/.
Обикновено хората избързват и подават „бланкетно” възражение /в 14 дневният срок/ - за да не влезе в сила Заповедта за изпълнение. Този тип импулсивно действие обаче, в повечето случай води до още съдебни разноски, които се присъждат за монополиста, както и до пропускане на редица възможности. След подаване на необмислено възражение – Водоснабдяване и Канализация - Сливен подава Искова молба, като по този начин се стартира ново производство /Исково/ и разноските за съдебното дело се увеличават 2 – 3 пъти. Къде отиват тези пари?
Още много въпроси могат да бъдат зададени…
Важен е резултатът. За две години  „управление”  Рашев доведе нещата до искане за увеличение на цената на водата и това е факт. В някои населени места с над 150%.
Това е достатъчен повод да се иска ОСТАВКАТА му. Ако това не се случи, започваме протестни действия под различна форма. Стига сте правили експерименти с търпението на хората! Стига сте слагали на това важно дружество от гледна точка на здравето /защото питейната вода е здраве/ политически марионетки, които го унищожават! Необходими са специалисти, за да го оздравят, а не да увеличават цената!

           29.01.2018г.                           От Будният гражданин:    Живко Желев                   

           Гр. Сливен    

ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ - СЛИВЕН ЕООД БП_ 2017_2021



И на какво основание поскъпва?, когато няма  обществени обсъждания без мотива за голямото увеличение с направена инвестиция в пречиствателна станция на Сливен

Няма коментари:

Публикуване на коментар