четвъртък, 24 март 2016 г.

Защо плащаме данъци?!

Защо плащаме данъците в СЛИВЕН? Там където не работят  фирмите!


   Защо плащаме данъци? Иска ли питане, че това е нужно, жизнено важно, абсолютно необходимо и неотменимо за бюджета – включително на Община Сливен. Но тук идва въпросът:  Защо плащаме данъци в Сливен, след като не ни дават възможност да работим в града? 

   Ако имаме фирма, която работи в рамките на областта по документ, тогава трябва да си плащаме данъците в НАП - Сливен. И наистина ги плащаме. Но сливенският кмет – тук може да се обобщи: сливенските кметове – не се замислят, че гражданите и фирмите могат да изкарват парите за данъците като работят за града. Напротив, свидетели сме, че основно фирми от други региони на държавата получават поръчките на Сливенската община. Увеличиха данъците в Сливен с 60%, на сливенските фирми не им се дава да работят в Сливен и те работят по морето, а данъци плащат в НАП-Сливен.
   Премиерът Бойко Борисов поиска от общините да повишат събираемостта на местните данъци и такси. Явно кметът Радев не прави разлика между повишаване на събираемостта и увеличение на данъци! Ето, тези пари, които фирмите печелят в други градове, трябва да спрат, за да се принуди кметът на Сливен да не разчита само на данъците  - и то на фирми, на които не им осигурява да работят в града. Иначе постоянно увеличаващите се дупки в издръжката на града ще се запълват с техните пари и управляващите ще си мислят, че всичко е наред.   Разбираме, че причината за предложеното от кмета Стефан Радев драстично увеличаване на данъците е в тревожната финансова ситуация в общината и натрупаните 26 милиона дългове. При всички случаи има резултат, но какъв и за кого, не се знае. Кметът се бори с недоимъка с налагане на контрол и събиране на повече данъци. Но като че ли не вижда, че в Сливен всички фирми очакваме някой да ни даде нещо да  работим за града. Защото сега плащаме данъци, за да не гладуват циганите...
  

Снимката е от партийна конференция  на БСП през 2014 г. .На снимката освен драгият ни кмет се виждат Валери Жаблянов, Николай Сираков и други партийни активисти

Един мъдър професор навремето беше казал: "Докато има телета, ще има и касапи".  Как общината  да има пари, като всичко читаво,което носи приходи, е подарено на фирми не от Сливен, които нямат хал-хабер от града и гледат да изсмучат всичко от него...   Например за чистота Сливен трябвало да плаща на фирма 7,5 милиона годишно, а общинските приходи от такса смет били едва 3 милиона. Ами като плащате колкото Ви поиска фирмата? Боли я оная работа, че събирате наполовина. Защо не давате на тая фирма колкото събирате? То чистотата си е далавера отвсякъде....

   Да не говорим, че Сливенската  община  трябва да създава условия на всички  фирми, който искат и могат да произвеждат нещо (било стока или услуга),  да бъдат насърчавани, поощрявани, защитавани  в това си начинание, защото и  5 ябълки и 10 яйца да произведе някой,това е само в плюс към останалата икономика. Но изглежда, че по-лесно за кмета Радев  е да търси начин за "бръснене" на яйцето, отколкото да се главоболи с грижи за благоденствие на работливите. Нали могат да станат икономически независими, а оттам и неуправляеми...?

   Каквото и да се каже и да напиша, администрацията на общината в Сливен е със завързани очи и запушени уши. Едно си знае, друго  си прави. Няма реформи, няма оптимизация на разходите. Няма мисъл. Не съм съгласен  едни да крадат, а останалите граждани на Сливен да плащаме!  Трябва да се потърси отговорност на чиновниците за задлъжняването на Общината! Омръзна ни да ни крадат всякакви управници и да трупат милиони на наш гръб, а ние да изнемогваме. Да предложи кмета облигации с гарант държавата за 4 години мандат.  Да предложи на сливенските фирми преференциални условия на търговете в града. Сигурно би могло да се създадат такива условия още с тръжните книжа.  Да възложи инфраструктурни обекти на сливенски фирми с финансиране от фирмите. Кмета е икономист и съм сигурен, че има свой план, но зависимостта му пречи!  Дано не използва „ опита“ на двамата бивши кметове и на сегашните  общински съветници.


   Това, че общината е на минус, не е по вина на гражданите. На кое отгоре плащаме по-високи данъци?  Живея в кв."Даме Груев" и междублоковите пространства и градинките са като след война. Улиците няма да ги коментирам, че се изнервям при мисълта колко пари съм дал за ремонти по окачването и изправяне на джанти –  за това ли да плащам и по-висок данък на МПС-то. Гражданите вече съжаляват, че гласуваха  за Стефан Радев! Само с протести срещу паразитите, набутали се в управлението, не става – трябват реформи. Всеки път, когато съм в Сливен, виждам всички дупки по улиците, мръсотията, да не говорим за разкопките и си задавам въпроса: На кое отгоре? Безработицата е голяма и градът е беден – затова сме го напуснали, макар да ни е роден. Само преди 20 години в Сливен имаше с 20 000 души повече. Обезлюдяването продължава с пълна сила, поради невъзможността да се оцелява (не говорим за нормален живот, говорим направо за оцеляване). Има нужда от промяна, но в други насоки. Не повишаване на данъци! За да може да иска увеличение на данъци и такси, първата задача на общината е да осигури поне някаква посредствена работа за всичкия народ в града. За да може хората да имат доходи. Че да може да плащат. Защото сега съм сигурен, че половината население на града са безработни, а от другата половина 90% са на минимална работна заплата или с човек в чужбина, който ги издържа. При положение, че народът няма доходи и работа, не може да се иска увеличение на такси и данъци. Пък и новият кмет трябваше да каже на сливналии че ще им вдигне данъците в предизборната си платформа, а не да обещава лъжи. Първата и най-важна задача на общината и на общинските съветници е да осигурят  работни места за народа в града, втората - да осигурят добро заплащане и чак тогава вече да има някакви претенции.... В Сливен  има само заведения, кафенета,  дискотеки и банки. В хотелиерството и ресторантьорство могат да работят 2% от населението на града. Максимум до 5%. Ами останалите 95?



сайта се редактира....

Няма коментари:

Публикуване на коментар